Buiten spelen

Buitenspelen…ja fijn

Buitenspelen vinden kinderen heerlijk.
Trek makkelijke kleding om in te bewegen aan en die vuil mogen worden.
En bij regenachtig weer zijn rubberlaarzen een uitkomst.

Hier een rijtje met de meer bekende speelmogelijkheden:
*knikkeren
*touwtje springen
*steltlopen of lopen op loopklossen
*balspelletjes
*elastieken
*spelen in de zandbak
*fietsen en steppen
*klimmen en klauteren
*skateboarden
*hutten bouwen met oude kleden en knijpers óf met planken hamer en spijkers
*bellen blazen
*trampoline springen
*stoepkrijten

Nu de lente zich steeds meer laat zien zijn er zeker ook wat specifiekere speelmogelijkheden:
*gieteren
Maak van een wasmiddelfles/melkfles een gieter met prikpen en/of priem.
Jonge kinderen vinden het heerlijk om te experimenteren met de zelfgemaakte gieter. Samen zorgen voor de aarde en alles wat groeit en bloeit.
*slakkenrace
Ter voorbereiding zoek een filmpje over slakken. Ga naar buiten en zoek op vochtige schaduwplekken naar slakken. Bestudeer ze aan alle kanten met en zonder vergrootglas. Durf je de slak op je hand te laten kruipen?!
Neem een zwart papier en laat een paar slakken erover kruipen. Welke slak gaat winnen?
De slijmsporen worden een kunstwerk, zeker als je er ook nog eens stoepkrijt overheen raspt.
*lentegeuren
Ter voorbereiding kijk naar een filmpje over het maken van geurwater. Zorg voor wat bakjes, flesjes, etiketten, stiften, en evt. plantaardige etherische olie.
Zoek en verzamel bloemen. Kneus ze een beetje tussen duim en wijsvinger om te ruiken of ze bruikbaar zijn. Stop de geurende bloemblaadjes met wat water in het flesje en dan goed schudden. Tussendoor even ruiken voor het gewenste geurtje. Met een beetje etherische olie kan de geur wat sterker worden. Verzin een mooie naam voor je "parfum'. Waar ruikt het naar?
*takken en touw
Nodig een bolletje sisal touw. Meehelpen met snoeihout op te binden. Takken met sterke knopen bij elkaar binden en verslepen en stapelen.
*regengeluiden
Fijn het regent. Met bakjes, blikjes, bekers, paraplu op zijn kop, aluminiumfolie enz dicht bij elkaar regendruppels opvangen. Het wordt een mooi regendrup-orkest. Luister met aandacht. Hard, zacht laat de druppels hoog en laag vallen. Evt. opnemen met een mobieltje.
*spiegelbloemen
Verzamel madeliefjes, paardenbloemen enz. Ook nodig heb je een spiegeltje nodig zonder lijst. Maak een half figuur, leg het spiegeltje ertegen aan en maak het figuur symmetrisch af. Misschien kun je ook nog een madeliefjesketting maken.
*maak je eigen visnet
Nodig een sinaasappelnetje, schaar, ijzerdraad, tyraps, een stok en een dikke naald en draad. Knip het netje open zodat het een zakje wordt. Maak een cirkel van het ijzerdraad zo groot als de opening van het net. Naai met grote steken het netje aan de ring. Bevestig het net met een tyrap aan de stok. Scheppen maar!
*schatten verzamelen
Nodig een bakje en/of emmertje. Verzamel mooie steentjes, stokjes, blaadjes, bloemetjes enz. Maak er een mooie verzameling van. Bewaar ze in een zelf versierde doos. Wat een mooie schat.