Aan het werk en zelf spelen

Kinderen kunnen tijdens deze "werktijd" opdrachten doen.
Tijdens de activiteit "zelf spelen" doen de kinderen onderstaande activiteiten maar dan zonder opdracht.
Hier vindt u tips en ideeën voor het spelen/ werken

 
Constructiemateriaal: 
bv. Lego, Duplo, blokken, Knex, Clicks, Kapla enz.  
Geef je kind een opdracht bv bouw een huis met 2 ramen en een deur/ maak een auto/ bouw een stevige toren/ maak hokken voor dieren en maak ook ruimte voor de dieren om buiten te zijn, etc etc. 
Tip: kleed het geheel aan met poppetjes, diertjes etc (geef deze pas als er mooi gebouwd is). 
Knutselen:  
Schaar, papier, lijm, doosjes, rolletjes tape, tekenen, schilderen, kleurplaten, mandala's, vouwen, kleien, timmeren enz. 
Kinderen kunnen met kosteloos materiaal zoals doosjes en rolletjes fantasierijke dingen maken. Laat ze iets construeren met plakband of stevige lijm. 
Kinderen kunnen ook knutselen met papier. Door te knippen en te plakken maken ze een "plat" kunstwerk. 
Tekenen kan met potlood of stift, maar het is ook goed om kinderen met bv wasco en verf te laten werken. Wanneer kinderen verven kan dit ook op een groter papier dan A4, hiermee oefenen ze de grotere motorische vaardigheden. 
Als kinderen kleuren of tekenen zou je ook kaarten maken voor opa- oma en echt op de post gaan doen, of kaarten maken en in het bejaardenhuis in de brievenbussen stoppen (de oudere mensen zijn nu ook behoorlijk geïsoleerd). Dan hebben ze een doel waarvoor ze tekenen of kleuren. 
Spelen met klei kan met ondersteunende kleivormpjes, het is ook goed om de kinderen echt met de handen te laten kleien/ boetseren (zonder vormpjes dus). Ook met klei geef je een opdracht bv. maak een kommetje, poppetje, vaasje, letters rollen, een mooi figuur maken van klei.  
Vorm en kleurspeelgoed: 
puzzelen, kralen rijgen, mozaïek, strijkkralen, hamertje tik,  enz.  
Geef je kind daar waar mogelijk een opdracht zodat het spelen niet vrijblijvend is. 
 
  Reken-/taalspelletjes:  
hoeveelheden tellen, spulletjes sorteren op bepaalde eigenschappen, groepjes maken, evenveel meer minder weinig veel, cijfersymbolen aan hoeveelheden koppelen, meten, wegen, letters stempelen/schrijven, letters zoeken in tijdschriften uitknippen en plakken, rijmen (plaatjes die rijmen uit tijdschriften knippen en opplakken), etc. 
Logisch denken spelletjes:  
knikkerbanen bouwen, smartgames, wat hoort er niet bij, 'minilocospelletjes',  zet potjes in de goede volgorde van groot naar klein, dik naar dun enz. 
 
  Spelletjes waarbij de fijne motoriek wordt geoefend:  
scheerschuim op een plastic tafelblad spuiten en daar met de vingers figuren/ letters/ cijfers in laten maken, dienblad met opstaande rand met schelpzand, en daarin "schrijven". 
 
 
Gezelschapsspelletjes: 
U kunt met uw kind gezelschapsspelletjes doen zoals: memory, kwartet, vier op een rij, Jenga, wie is het, bingo, domino, mikado, diverse bordspelen. Het is voor kinderen ook leuk en zinvol om met hun oudere broer of zus een gezelschapsspel te spelen, nog leuker is het om het met de hele familie te doen!  
 

 

 

Powered by BasisOnline