Onderbouw (groep 1/2)

Thuistips voor in de vakantie
Tips voor thuis
Juf Anke heeft een site met allemaal ideeën erop voor kleuters. Van deze pagina hebben wij voor onze Bingo's ook gebruik gemaakt. Maar er staan nog veel meer dingen op die uw kleuter vast leuk vindt om te doen.
Deze site wordt wekelijks bijgewerkt.
Klik hier om naar de site van juf Anke te gaan.

Cultuurtip:
WIJ GAAN OP BERENJACHT
Bekijk online de voorstelling en ga thuis op berenjacht! Vijf zingende acteurs en een danser vertellen het spannende verhaal van een vader, zijn kinderen en hun hond die samen op berenjacht gaan. Met betoverende muziek, spel, beeld en beweging. Wij gaan op berenjacht is een voorstelling over moedig zijn, met zijn allen dwars door de modder en de sneeuwstorm sjouwen, over óvermoedig zijn en samen lekker bang zijn onder de dekens. Een muziektheaterversie van het geliefde prentenboek van Michael Rosen. Naast de registratie van de voorstelling leren kinderen hoe ze zelf mee kunnen doen tijdens de voorstelling. Aan de hand van een werkblad kunnen de kinderen vervolgens thuis op berenjacht.
Via deze link kunt u naar het filmpje van de voorstelling berenjacht gaan.
Museumtip
Het Rijksmuseum heeft een site gemaakt waar kinderen kennis kunnen maken met het museum en waar u leuke opdrachten voor uw kind kunt vinden.
Als u hier klikt gaat u naar de site van het Rijksmuseum

Beweegtips
Voor filmpjes met uitleg en uitdagingen van meneer Pim en van Moove kunt u hier klikken.

Voorleestips
Voorlezen is erg belangrijk voor kinderen. Het stimuleert onder andere de woordenschat en het kritisch luisteren.
Via deze link kunt u naar verschillende websites waar boeken worden voorgelezen middels een filmpje.

Wat te doen met uw kleuter thuis?

Om het goed en gezellig te houden met elkaar hebben wij een aantal tips en een planning voor u gemaakt als leidraad voor de dag. Voor kinderen is ritme en regelmaat erg belangrijk. We snappen dat het voor u onmogelijk is om de hele dag met uw kind bezig te zijn. Toch lijkt het ons belangrijk om verschillende momenten samen iets te doen maar ook zeker momenten de kinderen zelfstandig te laten werken. Zo weet iedereen waar hij aan toe is.

Dagritme
Om het dagritme zichtbaar te maken gebruiken wij in de klas de PomPom weekkalender. U kunt bijgevoegd document als dagplanning voor uw kind thuis gebruiken, tip: print deze uit en hang hem op.  Klik hier voor de Pompom weekkalender.
Ook kunt u uw kind de Pompomklok laten kleuren en uitknippen, dit geeft houvast aan de dagen van de week.
Vragen die u kunt stellen aan uw kind n.a.v. de klok:
*welke dag is het vandaag (kleur/naam van de dag)
*welke datum is het
*wat voor weer is het vandaag

Aan de hand van onderstaande voorbeelddag kunt u met uw kind bespreken hoe de dag eruit gaat zien. Is deze planning niet handig voor uw persoonlijke situatie dan is hij los te knippen en dan maak je er een eigen planning van. In onderstaand schema kunt u op de activiteit klikken. Dan komt u op een nieuwe pagina waar u tips en ideeën kunt vinden voor deze activiteit. Als u de voorbeelddag als bestand wilt kunt u hier klikken.

Voorbeelddag naam: wat
8.45- 10.00

Aan het werk: gezelschapsspelletjes, puzzelen,  knutselen, kleuren en/of tekenen enz
10.00 - 10.30

fruit eten samen aan tafel met taal en/of rekenspelletjes en/of voorlezen
10.30 - 11.30

Buitenspelen

11.30 - 12.30

zelf spelen: treinbaan, duplo, puzzelen,  boekjes lezen
12.30 - 13.00    Lunchen samen aan tafel en samen opruimen
13.00 - 13.30

Rusten; lezen, kijken in boekjes en spelen voor jezelf
13.30 - 14.30

Aan het werk, gezelschapsspelletjes, puzzelen, knutselen, kleuren en/ of tekenen iPad educatief mag nu ook
14.30 - 15.30 Buitenspelen

Schooltv
We hebben ook Schooltv suggesties zoals:
  • rekenen met Moffel en Piertje
  • taal met Moffel en Piertje,  rekenverhalen
  • Koekeloere
  • huisje boompje beestje
Het is voor de kinderen het leukst om een aflevering te kijken met het thema lente, Pasen, voorjaar. Op school kijken we steeds één aflevering per keer (een aflevering duurt ongeveer 15 minuten), dit lijkt ons een goed advies voor thuis.

Muziek
Muziek is in de klas een dagelijks terugkerende activiteit. Kinderen beleven hier heel veel plezier aan. Er zijn volop leuke liedjes te vinden op internet. Hier volgen nog enkele andere suggesties om te gebruiken:
  • Samen zingen: Zoek liedjes van Jeroen Schipper op Spotify of YouTube. De Zinglish liedjes zijn tweetalig. Leer eerst het lied in het Nederlands aan en als dat lied beklijft, kun je overstappen op de Engelse versie. Dezelfde melodie met een Engelse tekst!
  • Ons orkest: Vorm een orkest met instrumenten van een pot en pan en houten lepels, beslagkommen en schudinstrumenten. Vul een leeg potje met rijst en maak muziek.
  • Dans!: Ga samen dansen. Zet gewoon muziek op en verzin een leuk dansje met simpele pasjes.
  • Klassieke muziek: Beluister verschillende soorten klassieke muziek. Praat over emoties. Beluister Peter en de Wolf.  Herkennen kinderen de verschillende dieren in de muziek? Welke instrumenten horen ze?

Mocht uw kind iets op de computer/ tablet mogen doen dan bevelen wij https://www.squla.nl/  aan. Deze site is onder schooltijd gratis. Mocht u hiervan gebruik willen maken kunt u de inloggegevens vragen aan de leerkracht van uw kind.

Tot slot, kinderen vinden het ook leuk en fijn om mee te zorgen/helpen:
  • opruimen
  • plantjes watergeven
  • tafeldekken
  • helpen met eten bereiden
  • samen bakken
  • zelf aan-/uitkleden
  • kleding opvouwen
  • speelgoed sorteren
  • vegen
  • stoffen
  • stofzuigen